Akumulator - jak kupić mądrze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TwoB
    L&K
    • 2011
    • 1086
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

W temacie akumulatorów nasuwa mi się pytanie odnoście ładowania ich prostownikami.
    Różne "fachowe" żródła podają sprzeczne informacje...
    Otóż kiedyś w starym F126p trzeba było odkręcać cele, żeby podczas ładowania nie wysadziło aku. Jak się ma to do nowych baterii? Teraz nie ma odkręcanych cel, jest tylko cała listwa z wciśniętymi korkami, czy trzeba "uchylać", czy są jakieś inne "odpowietrzniki" spełniające to zadanie?
    SATYNOWA O2 Tour
    Z pozdrowieniami
    Bartek

Komentarz

• kornat
      Rider
      • 2007
      • 578

W nowych Futurach jest taki odpowietrznik który się tylko wyciąga i można spokojnie ładować.

Komentarz

• Jureczek1964
        Ambiente
        • 2010
        • 132

Panowie i panie co sadzicie o takim wyjściu?

Cenowo wychodzi około 60zł drozej niz varta Silver 74AH.

Komentarz

• MeFFisto
          Drive
          • 2011
          • 53

Moze byc roznie - jak polezal juz troche na magazynie, to bedziesz musial nad nim popracowac z jakims madrym prostownikiem, ale jak nowka sztuka, lubisz "markowe" fanty i mozesz odebrac osobiscie to probuj, choc wg mnie drogawo za zwykle aku z firmowymi naklejkami. Ja generalnie oduczylem sie kupowac aku wysylkowo, pierwszy odeslalem bez otwierania, bo karton byl caly zalany elektrolitem, a drugi byl caly poobijany. Dlatego, jesli teraz szukam aku, to patrze tylko na oferty z ktorych moge odebrac osobiscie i mam blisko, co ulatwia sprawe przy ew. reklamacjach. No i jesli jest mozliwosc to sprawdz go miernikiem do pomiaru parametrow aku - napiecia pod obciazeniem, pradu rozruchu itd. (np. w jakims aku-serwisie), bedziesz wiedzial za co placisz tyle kasy ;-) Teraz sa takie fajne mierniki z drukarkami - wydruk dalaczaja do gwarancji na aku.
          Pozdrawiam,
          MeFFisto

Komentarz

• Marcello01
            Rider
            • 2009
            • 491
            • Octavia I (1U2)
            • AGP 1.9 SDI 68 KM

Panowie co polecacie do 1.9 sdi w kombi ??
            https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Ja zawsze polecam akumulatory Made in Poland, bo nie długo pojedzimy pracować do Chin jak będziemy dalej kupować chińskie Bosche, Varty i inne.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Marcello01
                Rider
                • 2009
                • 491
                • Octavia I (1U2)
                • AGP 1.9 SDI 68 KM

Sebastian_M26, miałem taki kosztował 200 i wytzrymał 2 lata

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

Jaki?

Komentarz

• Marcello01
                    Rider
                    • 2009
                    • 491
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGP 1.9 SDI 68 KM

Dublet produkt Polski kupiłem teraz też coś podobnego

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Marcello01, to w cenie 1 szt. masz 2 tanie. W sumie pożyją tyle samo, więc na jedno wychodzi.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Sebastian_M26
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1823
                        • Superb II (3T4)

W pewnym momencie fabryka Dublet została zamknięta, nie wiem czy później nie zajmowali się lepieniem naklejek na chińskie akumulatory. Centra Futura,Plus czy ZAP Expedition Plus, Silver raczej trudno wykończyć przy sprawnej instalacji tj. 14,4V.

Komentarz

• Marcello01
                          Rider
                          • 2009
                          • 491
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGP 1.9 SDI 68 KM

a ja dziś zmuszony brakiem aku i kryzysem kupiłem takie ustrojstwo jak się sprawdzi zobaczymy

Komentarz

• guzolot
                            Rider
                            • 2010
                            • 473

Witam.
                            To ja też coś dodam od siebie.

Auto to Skoda Octavia I 1.9 TDi z 2004r
                            W aucie jest zestaw audio:
                            Radioodtwarzacz CD + wzmacniacz + subwoofer + kondensator o pojemności 1F.

Auto jest użytkowane raczej na krótkich odcinkach do 5 km, 2 - 3 razy na tydzień - małe miasto. Do tego raz na 2-3 tyg dłuższa trasa tj powyżej 50km.

Aq to Centra Futura 77Ah. Ma 3,5 roku.
                            Mam z nim problem.
                            Testuję go testerem do akumulatorów tego typu http://allegro.pl/cyfrowy-tester-aku...887972590.html i test ten akumulator przechodzi pozytywnie - napięcie spada do 10,5V. Niemniej jednak auto po trasie 90km i przestaniu 4 dni w garażu nie chciało odpalić. Po podłączeniu akumulatora sąsiada - auto odpaliło normalnie od razu za pierwszym razem (w czasie około 1 sek kręcenia).
                            Mierzyłem pobór prądu na postoju z załączonym alarmem - wynik: 90mA.
                            Podłączyłem taki tester : http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl...zelowych/26256 (otwierać w IE żeby zobaczyć fotkę)
                            Wybiera się rodzaj akumulatora (WET/AGM) i normę pomiaru (wybrałem WET i normę EN). Prąd rozruchu podawał miernik około 500 A. Wyliczał to chyba na podstawie pomiaru rezystancji wewnętrznej, którą to podawał w granicach 5,3 mili ohma lub micro ochma - nie pamiętam jednostki.

Potem uruchomiłem silnik. Minimalne napięcie przy rozruchu wychodzi na poziomie 8,5-9V.

Co jest nie tak z tym akumulatorem?
                            Gdzie szukać przyczyny?
                            Dodam tylko, że silnik - jeśli ma prąd to odpala od razu - nie trzeba nim kręcić długo.

AQ praktycznie sam z siebie się rozładowuje.

Co jest grane?

Wymiana i po kłopocie? Czy coś innego?

Myślę nad Banner'em STARTING BULL 72Ah 640A - ma korki pod naklejką - można kontrolować elektrolit itd. Ta obecna centra zaklejona - nie idzie odkorkować. A może za lekko szarpałem dekiel górny... ?

Mile widziane pomysły i sugestie. Jak przetestować ten obecny aku?

Czy akumulator CENTRA PLUS 80Ah CB802 da się otworzyć (nie uszkadzając) i kontrolować elektrolit?

Andrzej
                            Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                            ---

A to moja skodzinka:
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• cezary 70
                              Elegance
                              • 2009
                              • 940

aku

Witam ja polecam aku FORSE jest w kolorze żółtym . Sprawdzony ja go mam ,a kolega który mi go polecił ma go już długo . wybór należy do ciebie . Pozdrawiam
                              cezary

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Jak mądrze kupić akumulator??

Nie wdając się w szczegóły techniczne, czyli dobór pojemności i prądu rozruchu, warto zapłacić 30zł opłaty utylizacyjnej pobieranej kiedy nie oddajemy starego akumulatora, a ten stary oddać do skupu złomu za 80-100 zeta Wtedy jesteśmy do przodu paredziesiąt złotych

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  oddać do skupu złomu za 80-100 zeta
                                  A gdzie za tyle skupują akumulatory z samochodu osobowego. 30 zeta to może i na skupie dostaniesz, ale 100 zł to nie wiem.

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Zamieszczone przez greg44
                                    A gdzie za tyle skupują akumulatory z samochodu osobowego. 30 zeta to może i na skupie dostaniesz, ale 100 zł to nie wiem.
                                    na złomie za kg ołowiu dostaniesz 4-5 zł , biorąc pod uwagę że złomiarz będzie musiał rozebrać akumulator cena pewnie spadnie do 2,50- 3,00 zł, czyli w zależności od tego jak duży jest akumulator dostaniesz mniej więcej tyle ile kolega Kazik napisał

Co do wymiany w focusie (diesel) padł mi przed sylwestrem, a najlepsze jest to że był oryginalny od nowości czyli pociągnął prawie 12 lat
                                    Zakupiłem Vartę 72 Ah za 310,00 zł

Komentarz

• guzolot
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 473

Zakończyłem moje "przygody akumulatorowe".
                                      Okazało się, że mój 3,5 letni akumulator nie ma pojemności. 8/77 Ah nie można nazwać posiadaniem pojemności.

Testy testerami przechodził gdyż były one bardzo krótkie.

Dopiero jak podłączyłem do niego obciążalnik 8A szydło wyszło z worka. Akumulator był naładowany ładowarką bosh'a C3. Napięcie na aq z 12,6V spadło do 10,5 w ciągu zaledwie 50min.

Kupiłem Vartę Blue 74Ah 680A (EN) i kłopot z głowy.

Pozdrawiam
                                      Andrzej
                                      Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                                      ---

A to moja skodzinka:
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• mariush19
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 634
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez guzolot
                                        Mierzyłem pobór prądu na postoju z załączonym alarmem - wynik: 90mA.
                                        Pobór prądu masz za duży, ja również mam taki, załączenie alarmu to różnica kilku mA, a skąd te 90 jest to nie wiem, co prawda po kilkunastu minutach od załączenia alarmu spada do 60mA ale to też według mnie za dużo, ja u siebie obstawiam syrenkę alarmu i jej akumulatorki nędzne, ale nie mogę jeszcze u siebie zlokalizować syrenki chyba pod podszybiem siedzi, a teraz za zimno żeby z plastikami walczyć

Co nie zmienia faktu że w te mrozy auto odpalało bez problemu ale bardzo wolno kręcił rozrusznik.

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

a ja od kupna auta nie miałem żadnego problemu, ostatnio auto stało 2 tygodnie w zimnym garażu bez odpalenia (zapomniałem :evil , wcześniej jeździło tylko parę razy krótkie dystanse od miesiąca gdzieś (aku pewnie nie doładowany przez to) i efekt mamy. Dziś po raz pierwszy w historii musiałem zapodać prostownik mu . Jak wcześniej latałem więcej, to po tygodniu nawet stania bez problemu odpalał w bardzo niskych temperaturach. Ale znalazłem odpowiedź w necie dlaczego tak się działo, auto z 2005 roku mam, widać, że aku nie zmieniamy, oryginalna dedykowana do vagów varta 80ah, nigdy przez te lata nie było najmniejszego problemu. A więc mogę śmiało polecić:

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez hubert78
                                            Zamieszczone przez greg44
                                            na złomie za kg ołowiu dostaniesz 4-5 zł , biorąc pod uwagę że złomiarz będzie musiał rozebrać akumulator cena pewnie spadnie do 2,50- 3,00 zł, czyli w zależności od tego jak duży jest akumulator dostaniesz mniej więcej tyle ile kolega Kazik napisał
                                            Porada kolegi Kazika jest bardzo cenna - o ile faktycznie tyle sie dostanie :-) - brawo :-)

natomiast nie do konca rozumiem Twoje wyliczenie, bo skoro kg olowiu bedzie wychodzil gdzies 2,5 - 3 zl to zeby wyszlo owe 80-100 zl za akumulator w skupie zlomu, to chyba by musial wazyc ok. 30kg???? (3 zl x 1 kg....) :shock:
                                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andrzej111
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1391

Panowie jaki kupić aku do przyzwoicie wyposażonego 1.8 TSI
                                              Wyszukiwarka Varty podaje różne akumulatory dla kombi i liftbacka, why?
                                              Obecny aku 44Ah to jakaś kpina, bo już po 6 od odebrania auta niedomagał! Oczywiście wg. ASO aku jest dobry.... Auto po gwarancji więc niech spierd@#$ą.

Liftback
                                              Blue Dynamic D24
                                              VARTA® Blue Dynamic – niezawodne działanie przy średnim zapotrzebowaniu na energię.

Silver Dynamic D15
                                              VARTA® Silver Dynamic – najlepsza w swojej klasie wydajność przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię.

Combi
                                              Blue Dynamic E11
                                              VARTA® Blue Dynamic – niezawodne działanie przy średnim zapotrzebowaniu na energię.

Silver Dynamic E44
                                              VARTA® Silver Dynamic – najlepsza w swojej klasie wydajność przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię.

Co kupić gdy robimy krótkie odcinki w mieście na pokładzie jest dużo fantów?
                                              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• cysterniarz
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1887
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Użytkował ktoś MOLL KAMINA START 74Ah/680A EN ?
                                                Odnośnie moll m3 jest dużo opinii a kamina ?

W tej samej cenie mogę wziąć Boscha S4, ZAP Sznajdera Plus, Vartę Blue Dynamic...

Komentarz

• przebor
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 72
                                                  • Felicia II (6U1)

Moja fabryczna VARTA wytrzymała prawie 10lat i jak ją oddawałem przy kupnie nowego to jeszcze dawała radę, ale przed zimą nie chciałem ryzykować. Nastawiłem się na zakup Varty, ale handlarz wyprowadził mnie z błędu, że kolejna wytrzyma następne 10. Podobno na pierwszy montaż do fabryki idą zupełnie inne (lepsze) akumulatory niż te które można kupić w sklepie. Skonczyło się na tym, że kupiłem ukraiński akumulator - marka WESTA/FORSE (taki żółty).

Komentarz

• Arti_r1
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2626

panowie, jaki polecacie akumulator zakupić do mojej O1? mój już mówi "do widzenia" :/
                                                    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                                    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...